Aydınlatma dünyasının geleceği olarak gelişimine hızla devam eden LED (“Light Emitting Diode”, Işık Yayan Diyot), yarı iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920’lerde Rusya’da icat edildi ve 1962 yılında Amerika’da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi. LED aydınlatma diğer pek çok aydınlatma ürününe göre birçok avantaja sahip
LED lambalar %90 daha az enerji harcayıp, daha fazla ışık üretirler; bu sayede enerji tasarrufu elde edilmesine yardımcı olurlar. Bir evdeki tüm ampulleri LED lamba ile değiştirerek ay sonunda gelen elektrik faturasından %30’a varan tasarruf sağlamak mümkündür. Aynı zamanda LED lambalar A+ veya A++ enerji sınıfı etiketine sahiptir. Yani, bir LED lamba, satın alındığı andan itibaren elektrik faturasını azaltmaya ve dolayısıyla para biriktirmeye yardımcı olur.
LED lambaların kullanım ömrü 15 yıldan başlar. Sadece akşamları oturma odasında günde ortalama 3 saat kullanılan bir LED lamba, aralıksız 15 yıl boyunca bozulmadan ışık vermeye devam eder. Bu sayede sürekli ampulleri değiştirmek gerekliliği ortadan kalkar. Günde 3 saat ortalama kullanım ömrü olduğu varsayıldığında, 1 adet LED lamba, 2 adet tasarruflu, 4 adet halojen ve 10 adet şeffaf enkandesan lambaya eşit kullanım ömrüne sahiptir.
Yüksek ışık verimliliğine sahipler. Yüksek yoğunluk, yüksek kontrast ve parlaklık verirler.
Düşük ısı üretimine sahipler: Akkor lambalarda flaman ısısı 2700°C, halojen lambalarda 3100o C, deşarjlı lambalarda tüp ısısı 800-1100° C ’ ye ulaşırken LED lerde yonga ısısı 110° C yi geçmez. Işık vermek için ısınma süresine ihtiyaç duymazlar, hemen yanarlar.
Hızlıdır, 200 ns içinde ışık vermeye başlarlar. Civa, radyasyon ve gaz içermez, karbondioksit salınımı yoktur, güvenilir ve çevrecidir.
Comments